Ragdoll

Měkký obří plyšák jako společník. Ragdoll s sebou přináší nejen krásu své nádherné srsti a okouzlující modré oči, ale především neuvěřitelnou míru klidu a přátelskosti, které dělají z každého dne s ním zvláštní zážitek. Toto plemeno je perfektní volbou pro rodiny hledající klidnou, ale společenskou kočku.

Původ plemene

Ragdoll je relativně nové plemeno koček, které bylo vyvinuto v 60. letech 20. století v Kalifornii, USA, chovatelkou jménem Ann Baker. Toto plemeno vzniklo křížením bílých dlouhosrstých koček s jinými domácími kočkami s barevnými znaky. Ragdolly jsou známé svou unikátní povahou a schopností uvolnit své tělo do úplného uvolnění, když jsou zvedány nebo hladí, což je vlastnost, která byla pečlivě šlechtěna.

 

Popis plemene

Ragdoll je jedno z největších plemen domácích koček, s kohoutkovou výškou až 40 cm a váhou, která může dosáhnout až 9 kg u samců. Mají měkkou, polodlouhou srst, která se vyznačuje tzv. "point" zbarvením, podobně jako u Siamských koček, s tmavšími oblastmi na uších, tlamě, tlapách a ocase. Jejich oči jsou velké, modré a velmi výrazné.

 

Povaha plemene

Ragdoll je známý svou neobyčejně klidnou a přátelskou povahou. Jsou to kočky, které se opravdu snaží být součástí každodenního života své rodiny. Velmi se vážou k svým lidem a mají tendenci následovat je po domě. Jsou také velmi trpělivé a dobře snášejí děti a jiná zvířata, což je činí ideálními rodinnými mazlíčky.

 

Péče o plemeno

Ragdoll vyžaduje pravidelné kartáčování, minimálně dvakrát týdně, aby se jeho krásná srst udržela v dobrém stavu a předešlo se zacuchávání. Navzdory délce srsti není jejich srst náchylná k silnému plstnatění, což usnadňuje péči. Kromě péče o srst je důležité zajistit Ragdollovi pravidelné veterinární prohlídky.

 

Zdraví plemene

Ragdolly jsou obecně zdravé, ale mohou být náchylné k některým genetickým onemocněním, jako je hypertrofická kardiomyopatie (HCM) a ledvinová dysplazie. Doporučuje se, aby byly kočky tohoto plemene testovány na tato onemocnění, aby se předešlo jejich šíření v plemeni. Při správné péči a dostatečném monitorování zdravotního stavu může být Ragdoll dlouholetým společníkem.