Habešská kočka

Vznešená krása s historickými kořeny. Habešská kočka (Abyssinian) nabízí kombinaci krásy, elegance a živé povahy, což ji činí oblíbeným výběrem pro mnoho milovníků koček po celém světě. Její aktivní povaha a potřeba společnosti ji činí skvělým společníkem pro energické jedince

Původ plemene

Habešská kočka, jedno z nejstarších a nejzajímavějších plemen, je často spojována s antickým Egyptem, kde byly kočky vysoko ctěny a často zobrazovány v umění a literatuře. Ačkoliv přesný původ tohoto plemene zůstává nejasný, jeho moderní forma byla vyvinuta ve Velké Británii ve 19. století z koček dovezených z Etiopie (dříve známé jako Abesýnie), což plemenu dalo jeho jméno. Habešská kočky byly poprvé oficiálně představeny na výstavách v Londýně v roce 1871.

 

Popis plemene

Habešská kočka je středně velká, štíhlá a svalnatá s elegantním tělem a dlouhými končetinami. Její znakem je krásná srst s jedinečným tzv. "ticking" efektem, kdy každý chlup má několik barevných pásem. Nejčastější barvou je zrzavá (ruddy), ale existují i varianty modré, krémové a stříbrné. Má velké, mandlové oči, které mohou být zlatožluté až zelené, a velké, vzpřímené uši, což dodává jejímu vzhledu ostražitý výraz.

 

Povaha plemene

Habešská kočky jsou známé svou extrémně hravou, aktivní a inteligentní povahou. Jsou velmi zvídavé a často si rády hrají a prozkoumávají své okolí. Mají tendenci vytvářet silné pouto se svými majiteli a jsou velmi společenské. Toto plemeno se dobře hodí do aktivních domácností, kde může být středem dění a kde jsou její potřeby pro zábavu a interakci pravidelně naplňovány.

 

Péče o plemeno

Ačkoliv má Habešská kočka krátkou srst, pravidelné kartáčování je doporučováno, aby se pomohlo odstranit volné chlupy a udržet srst zdravou a lesklou. Další péče je poměrně snadná, ale důležité je zajistit, že má kočka dostatek fyzických a mentálních stimulací, což může zahrnovat hračky, lezecké stromy a interakce s majiteli.

 

Zdraví plemene

Habešská kočky jsou obecně zdravé, ale mohou být náchylné k určitým genetickým onemocněním, včetně progresivní retinální atrofie (PRA) a pyruvát kinázy (PK) deficiencie, což může vést k anémii. Doporučuje se pravidelné veterinární prohlídky, aby se tyto problémy identifikovaly a řešily včas.