Britská krátkosrstá

Majestátní klid v plyšovém kabátě. Britská krátkosrstá kočka je skvělým společníkem pro ty, kteří hledají nenáročného, ale loajálního mazlíčka. Jejich majestátní vzhled a nekonfliktní povaha jsou jistotou pro každého, kdo si přeje mít doma.

Původ plemene

Britská krátkosrstá kočka, jedno z nejstarších anglických plemen, má své kořeny sahající až do Římské Británie. Tyto kočky byly pravděpodobně přivezeny Římany jako řešení problému s hlodavci. V průběhu staletí se přirozeně vyvinuly do robustního plemene, které dnes známe. Více organizované šlechtění začalo koncem 19. století, a plemeno bylo oficiálně uznáno na prvních kočičích výstavách ve Velké Británii.

 

Popis plemene

Britská krátkosrstá kočka je středně velká až velká s pevným a masivním tělem, krátkými silnými nohami a velkou kulatou hlavou s širokými lícemi, což je jedna z jejích nejcharakterističtějších rysů. Má velké kulaté oči a krátké, široce nasazené uši. Jejich srst je hustá a plyšová, což je adaptace na chladnější klima. Britská krátkosrstá kočka může mít různé barvy a vzory, ale nejznámější je klasická modrá (šedá).

 

Povaha plemene

Britské krátkosrsté kočky jsou známé svou klidnou a vyrovnanou povahou. Jsou nezávislé, ale zároveň velmi náklonné a loajální ke svým majitelům. Nejsou příliš náročné na pozornost, ale ocení společnost a čas strávený s lidmi. Jejich klidný a střídmý přístup k životu je činí ideálními společníky pro bytové i domácí prostředí.

 

Péče o plemeno

Britská krátkosrstá kočka vyžaduje minimální péči o srst, což je dělá ideálními pro majitele, kteří nechtějí trávit hodně času groomingem. Pravidelné kartáčování jednou týdně je obvykle dostačující k udržení jejich srsti v dobrém stavu. Je však důležité zajistit, aby měly dostatek možností k pohybu a hraní, což pomáhá udržovat je ve formě a zabránit obezitě, ke které mohou být náchylné.

 

Zdraví plemene

Britská krátkosrstá kočka je obecně zdravé plemeno s málo genetickými problémy. Přestože jsou robustní, mohou být náchylné k některým onemocněním, jako je hypertrofická kardiomyopatie (HCM) a občasný výskyt polycystické ledvinné nemoci (PKD). Pravidelné veterinární kontroly jsou doporučeny, aby se udrželo jejich zdraví a dlouhověkost.