Brima

Posvátná kočka s láskyplnou povahou. Birma je plemeno, které nabízí nejen nádherný vzhled, ale i výjimečnou povahu. Je ideálním společníkem pro ty, kteří hledají klidnou a láskyplnou kočku, která bude věrným a milujícím členem rodiny.

Původ plemene

Birma, také známá jako "posvátná kočka Barmy," je plemeno s tajemnou a fascinující historií. Podle legendy byly tyto kočky chovány mnichy v barmských chrámech jako posvátné strážkyně. V roce 1919 byly první exempláře dovezeny do Francie, kde začal systematický chov, který se později rozšířil do celého světa. Ačkoliv jejich přesný původ není zcela jasný, jejich majestátní vzhled a povaha je činí oblíbenými mezi milovníky koček.

 

 

Popis plemene

Birma je středně velká, svalnatá kočka s dlouhým, hedvábným kožichem a charakteristickými bílými "rukavicemi" na tlapkách. Její oči jsou sytě modré a mandlového tvaru, což dodává jejímu obličeji výrazný a uhrančivý pohled. Srst má bodovou kresbu, což znamená, že je tmavší na uších, obličeji, tlapkách a ocasu, zatímco tělo zůstává světlejší. Typickými barvami jsou seal, blue, chocolate a lilac, ale mohou se objevit i jiné varianty.

 

 

Povaha plemene

Birmy jsou známé svou klidnou, láskyplnou a společenskou povahou. Jsou velmi oddané svým majitelům a rády tráví čas v jejich blízkosti. Toto plemeno je inteligentní a zvědavé, často se zapojuje do rodinných aktivit a má rádo hraní. Jsou to tiché kočky, které málokdy mňoukají, a když už, tak mají jemný a melodický hlas. Birmy jsou také velmi přátelské a dobře se snášejí s dětmi i jinými domácími zvířaty.

 

 

Péče o plemeno

Péče o Birmu je relativně snadná díky její srsti, která se málokdy zacuchává. Pravidelné kartáčování jednou nebo dvakrát týdně je dostatečné k udržení srsti v dobrém stavu a odstranění volných chlupů. Je také důležité dbát na hygienu očí a uší, zejména u koček s dlouhou srstí, aby se předešlo infekcím. Pravidelná péče o zuby je také doporučována, aby se předešlo problémům se zubním kamenem.

 

 

Zdraví plemene

Birmy jsou obecně zdravé kočky, ale stejně jako všechna plemena mohou být náchylné k určitým zdravotním problémům. Mezi nejčastější patří hypertrofická kardiomyopatie (HCM), což je srdeční onemocnění, a polycystická onemocnění ledvin (PKD). Pravidelné veterinární prohlídky jsou klíčové pro včasné odhalení a léčbu těchto a dalších onemocnění. Je také důležité zajistit, aby kočka měla vyváženou stravu a dostatek pohybu.